Lecturi Urbane este un proiect de implicare civică iniţiat de civika.ro ce are scopul de-a promova lectura în locurile publice şi în mijloacele de transport în comun – în particular – şi actul cititului în general. În Craiova, el este organizat de AEGEE Craiova în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" Craiova, A.I.E. Quiz şi ASFFC.

Prima ediţie a Lecturilor Urbane în Craiova va avea loc pe data de 22 mai 2010, în faţa Teatrului Naţional Craiova, unde ne vom întâlni pentru a împărţi cărţi şi pentru a citi. 

Ideea este într-adevăr foarte simplă: adună-ţi prietenii pasionaţi de citit într-un loc public (parc, piaţă centrală etc.), citiţi împreună, oferiţi cărţi (opţional la prima ediţie) şi povestiţi mai departe despre cărţi şi încurajarea lecturii.

Mai multe detalii pe craiova.orasulciteste.ro.

Pe curând!

PS: Lecturi Urbane caută voluntari! Dacă eşti interesat, intră în contact cu coordonatorul proiectului, Cami (id mess camelia_myk). 

Ieri (vineri, 6 mai 2010) a fost prima zi de bibliotecă vie. Dacă ai fost acolo, suntem siguri că ţi-a plăcut. Dacă nu ai apucat să ajungi încă, mai ai timp azi şi mâine. Şi dacă eşti indecis în privinţa bibliotecii, permite-ne să îţi spunem ce ai ratat, ca să te momim un pic pentru timpul ce a mai rămas.

Biblioteca Vie şi-a deschis porţile începând cu orele 18:00, în Sala de marmură de la Casa Studenţilor. Cititorii au avut de ales dintre 21 de cărţi, atât române, cât şi străine (cu traducere pentru cine ar fi avut nevoie): Puşcăriaşul, Alpinistul, Voluntarul străin, Actorul, Musulmanul turc, Căministul, Africanca, Timida, Intelectualul, Ţiganul, Americanca, Medicul rezident etc.

Deşi afară ploua şi era frig, atmosfera din bibliotecă a fost caldă şi destinsă. Unii cititori au ales să citească una, alţii două cărţi în aceeaşi seară (o carte poate fi citită între 40 şi maxim 60 de minute). Cărţile au avut de asemenea posibiltatea să interacţioneze cu alte cărţi, profitând de ocazie cu aceeaşi curiozitate ca un cititor obişnuit.

Râsetele şi voia bună au fost prezente pe parcursul întregului program, probabil seara zgomotoasă făcând diferenţa între o sală de lectură clasică şi una "vie".

Vă aşteptăm în continuare să dărâmăm prejudecăţi în Biblioteca Vie, între orele 18:00 şi 21:00 !
Le mulţumim încă o dată pe această cale celor care ne-au susţinut în acest proiect:
  • Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova
  • Craiova.ro
  • Akademos Alpinism Acrobatic
  • European Platform for Youth Development

Femei rrome - lenese si needucate
Persoane cu dizabilitati - fara vise
Detinuti - terifianti
Functionari publici - birocratici si nepasatori
Intelectuali - plicticosi
Homosexuali - obsedati sexual

Cati dintre noi au gandit macar o data in asemenea tipare despre diferite persoane din jurul nostru? Oare sunt ei asa cum ii caracterizam noi?

Va asteptam sa aflati direct de la ei ce traiesc, ce simt, ce cred, ce povesti au de transmis! Va asteptam sa va infrangeti propriile prejudecati despre ei/ele! Peste 10 carti vii (“detinutul”, “poetul”, “afro-europeanul”, “americanca”, “intelectualul”, “tanara timida” etc. ) va asteapta sa veniti intr-un numar cat mai mare, sa intrati in dialog cu ele si sa le cunoasteti povestile care se ascund in paginile lor, in cadrul proiectului “Biblioteca Vie”.

Asociatia pentru Integrare Europeana QUIZ organizeaza in parteneriat cu Casa de Cultura a Studentilor din Craiova, proiectul Biblioteca Vie in perioada 6 – 8 mai 2010, la Casa Studentilor, Sala de Marmura, intre orele 18.00 – 21.00. Aceasta editie a Bibliotecii Vii se desfasoara pe parcursul “Lunii Cartilor Vii” din cadrul proiectului national BIBLIOTECA VIE, coordonat de asociatia A.R.T Fusion, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune.

Biblioteca Vie isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei si sa stimuleze dezvoltarea personala prin dialogul dintre oameni. Biblioteca vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita - cititorul poate imprumuta o carte pentru o perioada limitata de timp (40 minute) si poate dialoga cu aceasta intr-un spatiu special amenajat. Exista insa doua aspecte diferite: CARTILE sunt FIINTE UMANE si intra intr-un dialog personal cu cititorul, permitand schimbul de idei si feedback-ul din partea cititorului. “Biblioteca Vie” reuneste pe rafturile sale carti dintre cele mai intersante care va asteapta sa pasiti in lumea lor fascinanta si sa le cunoasteti mai bine.

Vino si ia-ti permis la Biblioteca Vie!