Având în vedere că epidemia fumatului este creată în întregime de către om, finalitatea acestei epidemii ar trebui să fie realizată tot de către oameni! Trebuie să acţionăm acum, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii!

Şi în acest an, pe 31 mai, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova sărbătoreşte Ziua Mondială fără Tutun. Acţiunile au debutat cu participarea la Cross-ul sănătăţii din 9 mai.

Iată ce a planificat SSMC pentru următoarea perioadă, în legătură cu Ziua Mondială fără Tutun:

Vineri, 29 mai 2009, o echipă de voluntari ai SSMC va merge la Liceul din Segarcea, unde, începând cu orele 11:00, liceeni vor fi informaţi despre efectele fumatului, despre modalităţile de a renunţa la acest viciu sau de a spune nu fumatului. De asemenea, tinerii vor viziona diferite spoturi sau prezentări PowerPoint şi vor fi încurajaţi să pună întrebări, discuţiile purtându-se într-un mod colegial, relaxat. Liceeni vor avea posibilitatea de a-şi măsura concentraţia monoxidului de carbon, în încercarea de a-i ajuta să realizeze că singuri au ales să-şi degradeze starea de sănătate în cazul în care sunt fumători activi. În cazul fumătorilor pasivi, li se va explica că şi ei sunt supuşi aceloraşi riscuri ca şi fumătorii activi, odată ce respiră acelaşi aer contaminat. Majoritatea tinerilor au ales să nu fumeze şi a fuma nu mai este cool! Fumatul este o boală ce poate fi vindecată, iar efectele renunţării se observă imediat. Tinerii sunt cei care au deschiderea de a percepe cel mai uşor mesajul anti-fumat şi totodată ei sunt cei a căror sănătate nu a fost afectată încă într-un mod iremediabil.

Sâmbătă, 30 mai 2009, va avea loc petrecerea Respiră liber! în colaborare cu A.I.E. QUIZ. Datorită aparatului de măsurare CO (oferit de ASP Dolj), participanţilor li se va putea determina concentraţia monoxidului de carbon în aerul expirat, sperând că datele şi informaţiile de specialitate îi vor determina pe fumători să ia în considerare posibilitatea de a renunţa la fumat. SSMC susţine Campania Comisiei Europene "HELP - PENTRU O VIAŢĂ FĂRĂ TUTUN" ce promovează, atât la nivel naţional, cât şi international, aceste măsurători ale CO, implicarea tinerilor în diferite activităţi sportive în încercarea de a preveni fumatul în rândul acestora sau renunţarea la fumat dacă deja au căzut prada viciului.

Duminică, 31 mai 2009, craiovenii ce vor ieşi la plimbare în parcul Romanescu vor avea posibilitatea să viziteze Parcul Anti-Fumat organizat de SSMC în colaborare cu ASP Dolj. Acţiunea se va desfăşura între orele 9:00 - 14:00 şi va presupune existenţa mai multor puncte:
  1. Punctul de informare cu privire la fumatul activ şi efectele acestuia, fumatul pasiv (care în mod eronat este considerat mai puţin nociv), cum să renunţăm la fumat, locurile unde ne putem adresa pentru a solicita ajutor de specialitate, informaţii despre legislaţia în vigoare legată de fumat. Trecătorii vor primi materiale informative scrise şi vor putea viziona prezentări legate de temele mai sus menţionate sau diferite spoturi, experimente menite să atragă atenţia asupra acestei boli etc.
  2. Standul de măsurare a monoxidului de carbon: în urma înregistrării, cei care se vor fi testat vor primi informaţii despre semnificaţia respectivei înregistrări, cât şi un certificat care le va reaminti de rezultatul mai mult sau mai puţin favorabil sănătăţii lor.
  3. Standul unde fumătorii, după ce au fost informaţi, vor putea renunţa la o parte din ţigări sau de ce nu la tot pachetul primind în schimb fructe / dulciuri/ materiale promoţionale / prezervative (cu mesajul "Foloseşte-le cât se mai poate", având în vedere faptul că fumatul creează impotenţă).
  4. La final, trecătorii vor avea la dispoziţie un wallpaper unde vor putea scrie mesaje anti-fumat sau orice soluţii legate de problema fumatului. Încurajăm exprimarea opiniilor legate de fumat sub orice formă: plastică, muzicală, într-o manieră mai amuzantă sau mai serioasă. Curajoşii vor putea fi înregistraţi, iar mesajele lor promovate la nivel naţional şi internaţional, deoarece proiecte de acest gen sunt demarcate de alte organizaţii ale studenţilor la medicină din ţară, membre FASMR (Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Medicinişti din România), şi organizaţii din străinatate, membre IFMSA (International Federation of Medical Students Associations). Toţi studenţii la medicină de pe glob solidarizează în a lupta împotriva fumatului cu ocazia zilei Mondiale fără Tutun şi, evident, studenţii medicinişti din Craiova spun prezent şi de această dată.
Dacă eşti interesat de cele prezentate mai sus, te aşteptăm la locul desfăşurării acţiunilor!
Persoana de contact:
Irina Cherciu (Coordonatorul Naţional Anti-Fumat în cadrul FASMR)
telefon: 0728-197.167

0 comentarii

Trimiteți un comentariu